Организирането на фирмено парти или корпоративен празник се подчинява на доста сложни правила и изисква определени знания и умения. Точно тази част от организацията на корпоративния празник може да се възложи на професионална агенция, като Event management. Това обаче не означава, че не е нужно да знаете правилата, по които се организира празникът.
Ако сте редовен участник във фирмените партита, вие ще знаете какво се изисква от изпълнителите, след като прочетете това. Но ако се е случило така, че не можете да наемете фирма или
агенция за организация на събития, тогава този материал ще ви помогне да се ориентирате при организирането на фирмено парти или банкет. Има различни видове празненства в зависимост от характера на събитието и формите на обслужване:
• банкет на маса с пълно обслужване и персонал на разположа на гостите;
• банкет на маса с частично обслужване, при което храната се доставя и се поднася, но няма сервиране;
• фирмено парти с шведска маса;
• прием;
• коктейл;
• покана за чай.
БАНКЕТ С ПЪЛНО ОБСЛУЖВАНЕ
Банкетът с пълно обслужване представлява събитие, в което участниците са седнали на масата, а сервирането на ястия и напитки се произвежда от сервитьори. На масата не се слага предварително нищо, освен приборите и салфетките на разстояние 0,8–1,0 m един от друг. Чиниите се подреждат, като се започва от центъра на масата, първо на едната страна, после на друга. Те трябва да стоят строго една срещу друга.
На разстояние 0,5 cm вдясно от тях, десертен нож, рибен нож, а след това, ако в менюто има супа лъжица. От лявата страна се поставя една супена вилица, след това за риба и т.н. Най-важното правило е приборите да се подреждат по реда на идване на храната от външния край към центъра.
В определен ред се подреждат чаши за вино, уреди за хранене и чинии и красиво сгънати салфетки. Освен това банкетните маси са украсени с цветя, национални знаменца на държавите на гражданите, които са се събрали на масата. Малки картички с име, презиме и фамилия на участника в банкета.
Чиниите с нарязани филии хляб се поставят в различни части на масата, така че всички гости, без затруднение да могат да си взимат хляб. Солта и другите подправки се подреждат с оглед по един оливерник на три – четири човека. В особено тържествени случаи бялата покривка с подходящи кърпички, се счита за традиционна. Много елегантно изглеждат двойните покривки за маса. Разположението на цветните покривки е в два варианта:
- маста се покрива с цветна покривка, например с ярко-синя покривка, а на стола на всеки гост се слагат бели кърпички;
- използвана цветна, ярка покривка с бяла покривка на ъглите, така че ярката покривка е видима по ъглите и бели салфетки. Покривката трябва да се обърне към съд, главно – на нейния разцвет.
В края на краищата, без салфетки е невъзможно да се спазва чистота и стройността на масата. Може да използвате различни варианти за красиво сгъване. Салфетки се предлагат в различни размери. За закуска, обяд, вечеря се сервират с голям размер (35х35 см – 45х45 см), а за чай с по-малък размер (25х25 см – 35х35 см).
Същия размер става и за десертна маса или коктейл. Цветни салфетки, както с ресни, така и без, се подават само за чайни и кафени маси. Във всички останали случаи, салфетките трябва да са обикновени. Те могат да споделят цвят с покривката, но се различават по тон (например, ярко зелена покривка и светло-зелени салфетки), или може да има и друг цвят (синя покривка, жълти салфетки).
Ако масата е с двойна покривка, салфетките трябва да бъдат от един и същи цвят, каквато е и основната покривка. Сгънатите салфетки поставете върху чиниите с ядене или в ляво от тях. Често се използват и специални пръстени, който трябва да са от същия материал като вазите.
При сервиране на закуска или вечеря обикновено салфетките са сгънати на четириъгълник или триъгълник, понякога могат да бъдат навити на ролка, а за гала вечеря или обяд се разрешава по-сложни форми на сгъване на салфетки – платноходка, капачка, свещ и др.
При официален банкет пепелници се поставят на масите само към момента на сервиране на кафе.
Вашият коментар