При корпоративни мероприятия е важно храната да е готова навреме, защото програмата е стегната и храненето е предвидено за точно определен час. Когато на фирменото парти ще присъстват гости от друг град, програмата може и да не се спази съвсем точно.
Много често гостите закъсняват заради трафика или по други независещи от вас причини. Предвидете тази възможност още при уточняване на менюто отбележете този факт и се пригответе за допълнително подгряване на храната.
Подобно на кетъринга за приеми, кетърингът с храна на самообслужване също се дели на:
• самообслужване с присъствие на сервитьори, които да помагат;
• доставка и подреждане без присъствие на сервитьори за прибиране на съдовете по-късно;
• доставка в съдове за еднократна употреба без по-късно прибиране.
Ако присъстват сервитьори, фирмата за кетъринг има две възможности за избор: храна, напълно или частично готова, храна, която се приготвя на място. Както вече споменахме, планирането при всяка от тези възможности е различно, но изпълнението на дадено мероприятие е в основни линии еднакво и при двете.
Когато се изисква приготвяне на храната на място, трябва да предвидите повече време и да пристигнете на мястото достатъчно рано.
Повечето корпоративни партита са от първата категория, в която храната се доставя почти напълно приготвена, защото в корпоративните офиси няма кухненски удобства. Има обаче и предприятия с малки, напълно оборудвани кухни, които се намират точно до залите за заседания. Те са предвидени за приготвяне на храна при корпоративни срещи, но често се използват и за други корпоративни мероприятия. В този случай може да вземете само допълнителни уреди и да приготвите всичко на място.
Храната на самообслужване в съдове за еднократна употреба не е типична за средния и за висшия кетъринг. В някои случай обаче клиентите сами ще се погрижат за готвенето
Фирменото парти с пълно обслужване обикновено имат най-високата цена на човек в сравнение с другите видове. Клиентите, които поръчват храна на пълно обслужване разполагат с достатъчен или с неограничен бюджет. Те са нашите любими клиенти, затова ние ги ценим и глезим.
Разликата в цената между фирмено парти на самообслужване и парти на пълно обслужване се дължи на разликата в цената за труд. При пълно обслужване е необходим по един сервитьор на всеки 10-15 гости, а при мероприятия на самообслужване един сервитьор може да се погрижи за всички гости. За провеждане на мероприятие с пълно обслужван вие ще се нуждаете от кухня, където да приготвите и украсите чинията на всеки гост.
Цената на самата храна не се променя. Тя е дори по ниска при тържества на пълно обслужване. Когато приготвяте храната, не е необходимо да правите допълнителни количества, а само количествата, необходими за точно определения брой гости. При вечеря с пълно обслужване, ако добре сте се научили да смятате, няма да остане никаква храна в тенджерите и тиганите, когато и последната чиния бъде сервирана, така че загубите са изключени.
От друга страна, при пълното сервиране всяка чиния трябва да се напълни и да се украси. Времето за подготовка и цената на украсата компенсира намалената цена на ястието.
Ето 5-те основни начина на сервиране:
• Американски (или по чинии) – храната се разпределя на порции в кухнята, сипва се в чиниите, всяка чиния се украсява и се сервира.
• Френски – храната е частично приготвена в кухнята, но крайното приготвяне се прави на масата, като се добавят сосове и гарнитури.
• Wagon – прилича на френския по това, че завършването се прави на масата на гостите, но не изисква готварски умения и само създава илюзията за френско сервиране.
• Руски (на плата) – готовите ястия се сервират на плата и се разпределят по чиниите на гостите – изискват се умения и практика при разпределянето на храната.
• Семеен – големи супници и плата с готови ястия се поставят на масата и гостите сами си сипват в чиниите.
При кетъринга с пълно обслужване най-често се използва американският стил. Фирми, ориентирани към предлагане на парти с много високо качество, може да използват и други стилове. Какъвто и стил да предпочетете, помнете: храната се сервира от ляво и се отсервира от дясно. Вода, вино, кафе и супа се сервират и отсервират от дясно.
Вашият коментар